….. Και ο αγώνας συνεχίζεται
Δημοσιεύθηκε από admin | Στην Κατηγορία Άρθρα | Ημερομηνία 24-09-2010
!
Όλοι όσοι στρατεύθηκαν στο έργο της « ΙΑΣΩ » αντλούν δύναμη από τα ίδια τα παιδιά , αλλά και από τις οικογένειες που έχουν χάσει το παιδί τους και εξακολουθούν να αγωνίζονται για όλα τα υπόλοιπα .
Αυτό που διακρίνει τους γονείς του « ΙΑΣΩ » είναι το « όλοι μαζί » , είναι η συλλογικότητα , η αγωνιστικότητα που διδάχτηκαν από τα παιδιά τους . Το παιδί με καρκίνο , μέσα από τον ηρωικό αγώνα του γίνεται μια αστείρευτη πηγή ζωής , μια αστείρευτη πηγή ενέργειας και δύναμης για το γονιό του . Σ ’ όλη την οικογένεια οι αξίες ξαναορίζονται , η αγάπη σπάει τα όρια και τις συμβάσεις , η ανθρωπιά αποκτά ένα άλλο νόημα .
….. Και ο αγώνας συνεχίζεται . Χωρίς κανείς να ζητά τον οίκτο , αλλά με σεμνότητα και υπομονή . Τα αριθμητικά μεγέθη είναι τρομακτικά , αλλά τα μηνύματα αισιόδοξα : Οι νέες διαγνώσεις κάθε μορφής καρκίνου σε παιδιά ηλικίας 0 – 14 χρόνων είναι σχεδόν μία κάθε ημέρα (400 περίπου νέες διαγνώσεις τον χρόνο πανελλαδικά). Στην Θεσσαλία γίνονται κάθε χρόνο 35 – 40 νέες διαγνώσεις . Αν υπολογίσουμε και τους έφηβους ( 15 – 18 χρόνων ) ο αριθμός των παιδιών φθάνει περίπου τα 400.
Το σύνολο των παιδιών με νεοπλασίες ηλικίας 0 – 18 ετών σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται στα 3.000 ( περίπου 1 στα 600 παιδιά ) .
Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ 35 % , ενώ το υπόλοιπο 65 % των διαγνώσεων αποτελούν τα ΛΕΜΦΩΜΑΤΑ και οι Συμπαγείς όγκοι.
Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά είναι σχολικής ηλικίας 60% , ενώ το υπόλοιπο προσχολικής ( 40 % ) . Οι έφηβοι αποτελούν το 25% περίπου του συνόλου .
Εκτιμάται σήμερα ότι πάνω από το 55% των παιδιών γίνονται καλά . Οι Λευχαιμίες θεραπεύονται σε ποσοστό 70 – 75 % .
Σύμφωνα με τις στατιστικές , περισσότερα από τα μισά παιδιά – συνολικά για κάθε μορφή καρκίνου – γίνονται εντελώς καλά . Σε μερικές , δε , περιπτώσεις , ( όπως κάποιες μορφές λευχαιμίας καλής πρόγνωσης ) τα παιδιά που γίνονται καλά ξεπερνούν το 75 % . Στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας και ειδικότερα στα ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά – αιματολογικά τμήματα , παρακολουθούνται περισσότερα από 1000 παιδιά , που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της θεραπείας τους , ή στη φάση αμέσως μετά από την αποθεραπεία . Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περισσότερες από 3000 οι οικογένειες που είχαν ή έχουν παιδί με κάποια μορφή καρκίνου.
Τις τελευταίες δεκαετίες , οι ιατρικές πρόοδοι που έγιναν στη διάγνωση , την θεραπευτική αντιμετώπιση και την πρόγνωση των κακοηθειών της παιδικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικές .
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες , υπολογίζονται ότι δύο στα τρία παιδιά με κακοήθες νεόπλασμα θα ζήσουν για πολλά χρόνια απαλλαγμένα από τη νόσο , ενώ περισσότερα από τα μισά θα ιαθούν .
Πέρα από την αισιοδοξία των στατιστικών , ο « ΙΑΣΩ » περιβάλλει με το ίδιο ενδιαφέρον , την ίδια αγάπη , όλα τα παιδιά της είτε είναι οι νικητές της ζωής είτε όχι , ενώ παράλληλα καλλιεργεί την αλληλεγγύη μεταξύ των οικογενειών τους , απευθύνεται προς την ελληνική κοινωνία με στόχο την ενημέρωση και την απομυθοποίηση του καρκίνου στο παιδί και επιδιώκει τη συνειδητή συμμετοχή , πολιτών και φορέων , στην φροντίδα των παιδιών με καρκίνο .
Ο « ΙΑΣΩ » παρεμβαίνει στη πολιτεία , διεκδικώντας την ίδρυση ειδικών ιατρικών μονάδων , που λείπουν από την Κεντρική Ελλάδα .
Στα πλαίσια της κοινωνικής στήριξης , ο « ΙΑΣΩ » ενθαρρύνει το συλλογικό πνεύμα μεταξύ των οικογενειών , προσφέρει σύγχρονη και υπεύθυνη ενημέρωση και εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια .
Στα πλαίσια της ψυχικής φροντίδας ο Σύλλογος προσπαθεί να προσφέρει θαλπωρή και αγάπη στα παιδιά ενώ δεν σταματά ποτέ να αγωνίζεται για τη δημιουργία σύγχρονων θεσμών ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας , με σεβασμό στον αγώνα και την αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν επιπλέον ανάγκες .
Ο « ΙΑΣΩ » στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εθελοντική προσφορά εργασίας , στην καλή θέληση των μελών και των φίλων της , στις δωρεές και την συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών και κοινωνικών φορέων .
Ο αγώνας μας με τη βοήθεια όλων , μέρα με τη μέρα , αποδίδει όλο και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα . Υπήρξε όμως ένας αγώνας δύσκολος . Γιατί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τσάκιζαν τα νεύρα , αλλά συγχρόνως χαλύβδωναν τη θέληση των γονιών στο έργο τους .
Η πολιτεία , συχνά αδιαφόρησε . Υπήρξαν « υπεύθυνα χείλη » που τους κορόιδεψαν . Συνάντησαν υπουργούς και αρμόδιους που σήκωσαν τους ώμους . Υπεύθυνα πρόσωπα – ανάμεσά τους και γιατροί – τους έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα . Άλλοι από άγνοια και άλλοι από μικροψυχία προσπάθησαν να τους ρίξουν στην κοινωνική απομόνωση . Και – φυσικά – δεν έλειψαν και τα φαινόμενα ρατσισμού σε βάρος των παιδιών τους . Στις δύσκολες αυτές στιγμές μοναδικά στηρίγματα των γονιών του « ΙΑΣΩ » υπήρξαν η δύναμη , το θάρρος των παιδιών και το πάθος τους για τη ζωή .
Ο ΙΑΣΩ , ωστόσο , δεν έχει κατακτήσει ακόμα την κορυφή : να βγει ανοικτά και να μιλήσει για τον καρκίνο στο παιδί . Και αυτό , όχι γιατί φοβάται αλλά γιατί σέβεται το δικαίωμα των παιδιών , να συνεχίσουν απαρατήρητα τον ηρωικό τους αγώνα . Και έχουμε όλοι οι άνθρωποι την υποχρέωση να τα συμπαρασταθούμε για να συνεχίσουν τον φοβερό , αθόρυβο αγώνα τους με αξιοπρέπεια και θάρρος .